Hypotheekartikel

2023-09-20
Redactie

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij de bank om een huis te kunnen kopen. In Nederland is het voor de meeste mensen niet mogelijk om een huis volledig met eigen geld te betalen. Daarom wordt een hypotheek gebruikt om het ontbrekende bedrag te financieren. Het bedrag dat je leent, plus de rente die je betaalt, wordt in termijnen terugbetaald over een bepaalde periode.

Verschillende soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jouw situatie past. De meest voorkomende hypotheekvormen zijn:

  • Annuïteitenhypotheek: Bij deze vorm betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De maandelijkse lasten blijven gedurende de looptijd gelijk.
  • Lineaire hypotheek: Bij deze vorm los je elke maand een vast bedrag af. Hierdoor dalen de maandelijkse lasten geleidelijk gedurende de looptijd. De rente die je betaalt, wordt steeds lager omdat het bedrag waarover je rente betaalt ook steeds lager wordt.
  • Spaarhypotheek: Bij deze vorm spaar je tijdens de looptijd van de hypotheek via een levensverzekering of bankspaarrekening. Aan het einde van de looptijd los je hiermee (een deel van) de hypotheek af.

Voorbereiding op het aanvragen van een hypotheek

Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Bepaal je maximale hypotheekbedrag: Bereken wat je kunt lenen op basis van je inkomen en financiële situatie.
  2. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven: Dit geeft inzicht in hoeveel je maandelijks kunt besteden aan hypotheeklasten.
  3. Verzamel de benodigde documenten: Denk aan loonstroken, werkgeversverklaring, belastingaangifte en eventuele andere financiële gegevens.
  4. Ga hypotheekadviesgesprekken aan: Laat je adviseren door een hypotheekadviseur om de beste hypotheekvorm en rente te vinden.
  5. Maak een afspraak met de hypotheekverstrekker: Bespreek je wensen en leg de benodigde documenten voor.

Hypotheekrente en rentevaste periode

De hypotheekrente is een belangrijk onderdeel van je hypotheek. Het bepaalt namelijk hoeveel rente je maandelijks betaalt en kan een groot verschil maken in je maandelijkse lasten. Daarnaast kun je bij het afsluiten van een hypotheek kiezen voor een rentevaste periode. Dit betekent dat de rente gedurende een bepaalde periode vaststaat, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Na deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld.